Thursday, October 15, 2015

Temuduga Pembantu Setiausaha Pejabat N17 MARA



OK kali ni nak ceghita pasal pengalaman interview Pembantu Setiausaha Pejabat jugak naa tapi kali ni untuk agensi MARA.  Kali ni pun sama terpaksa menggunakan perkhidmatan En Waze kerana lokasinya di Beranang. OMG macam nak berenang masa dapat panggilan interview ni. Sebab apa? Ada lah sebab dan musababnya. hehe.  Ok. masa mai ni SM menginap di homestay berhampiran dengan KKTM tu tapi fulamak nak cari rumah tu memang stress tak hengat. Rumah nye dekat aje dengan jalan utama tapi disebabkan owner homestay mengalami kesukaran nak menjelaskan sampai berpeluh -peluh SM cari (tipu la tuuu). Nasib baik selamat sampai di homestay tersebut. Alhamdulillah. So keesokan nya SM keluar jam 7 pagi and then sampai di KKTM jam 7.05 pagi. Heheheh memang la kan dah cakap dekat. Masa sampai tu ladalah berapa ketoi ja calon yang baru sampai. So, SM pergi la daftar. Asal jumpa orang je SM tegur dari mana dari mana. Hurm tak malu ke SM ni ek? SM ni sebenarnya pemalu, tapi kadang kadang terlajak peramah. Yelah sebenarnya nak hilangkan nervous tu aje. Calon utk jawatan nie ada 20 orang je. tapi untuk jawatan pembantu tadbir sambilan ramai sangat. Beratus mungkin. So mula-mula kami calon PA ni dipanggil untuk menjawab ujian trengkas. Ada seorang jurubaca nya. 3 muka surat dengan masa yang agak pantas. Fuhh memang berpeluh ketiak. Try je sebaik mungkin. Tapi ada jugak yang tak dapat nak jawab. Tapi teruskan jugak guris yang mana tahu dan sempat ambil tu. Ok tamat ujian trengkas. Setengah jam kemudian kami terus dipanggil temuduga lisan secara berkumpulan. Satu kumpulan 4 orang. Panel nya ada 3. Antara soalannya: 
  • First, please introduce yourself in English.
  • Apa yang kamu tahu pasal kerja-kerja sebagai seorang PA ni?
  • Diberi situasi, jika bos mempunyai habit yang pelik, apa kamu perlu buat?
  • Surah apa yang kamu selalu baca dan bila kali terakhir kamu baca?
  • Terangkan apa yang kamu tahu pasal MARA?
  • Siapa Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah yang baru digubal semalam?
  • Apa isu semasa tentang MARA yang kamu tahu?
  • Please explain how you begin your day today.
  • Lukiskan kedudukan VIP jika berada di dalam sebuah dewan.
Ok itu sahaja lah yang SM dapat kongsikan. Untuk keputusan ni, SM tunggu tapi masih takde jawapan lagi. Panel ada beritahu dalam tempoh masa setahun tiada khabar berita bermakna gagal. So SM menganggap SM dah gagal kerana masih tiada panggilan dan khabar berita walaupun dah 2 bulan lebih and yang pergi tu ada yang bekerja dengan MARA, internship di MARA. SM tiada kenal sesiapa di HQ MARA. Yang ada cuma staff di sebuah MRSM tu pun bukan yang jawatan besar. So mungkin dah ditetapkan bukan rezeki SM lagi, so SM masih meneruskan misi mencari kerja tetap sekarang :)




Sunday, October 11, 2015

UJIAN KOMPETENSI KELAYAKAN UKM


UJIAN KOMPETENSI UKM

Siapa pernah join try test and cuba pergi ujian ni? SM ada pergi baru baru ni. baru lagi pada 02/10/2015.


Okey macam tu la lebih kurang jemputan untuk ke ujian kompetensi tu. Actually mohon jawatan ni bulan 8 kalau tak silap. Bulan 10 baru dapat respon. First pihak mereka email, then mereka akan SMS pada kita. So pergi lah ke Bangi pada 01/10/2015. SM ni bukan lah biasa mana jalan KL tapi buat buat tau jelah. Itu pun pasal ada Encik Waze. Sampai lah ke Bukit Mahkota. SM bermalam di rumah bapa saudara. Tapi keesokannya SM bertolak jam 7.00 pagi. Terikut pulak jalan yang jammed. Berpeluh ketiak rasa. Takut terlewat. Ok then 7.45 sampai di UKM centre. Turun kereta tanya guard salah pulak. Tempat ujian di tempat lain. Mujur lah dekat je. Pusing punya pusing dalam kawasan yang baru pergi tu tak jumpa. Last last turun pergi tanya seorang lecturer. Baik sangat lecturer tu. Santun budi pekerti nya sangat mulia, Lembut je menjawab pertanyaan kita. Ok then SM follow sampai lah ke tempat ujia. SM sampai dah jam 8.05a.m. Berderau rasa. Tapi tengok-tengok kat dewan tu ratusan calon masih lagi beratur di luar dewan. Alhamdulillah. SM pun terus melulu ke dewan and sampai je terus tanya salah seorang rakan calon di situ apa yang perlu dilakukan. Dia menjawab hanya tunggu pengumuman dari urusetia. Lega rasanya. Tak lama selepas itu urusetia memanggil mengikut jawatan. Patut lah ramai. SM ingatkan seramai itu calon hanya untuk jawatan Pembantu Setiausaha Pejabat sahaja. Jadi setelah masuk, kami diberi kertas soalan seperti dalam lampiran yg SM sertakan. Untuk ujian yg SM pergi tu esei BM berkisar tentang banjir manakala Esei Bahasa Inggeris tentang memorable experience kita. Kami diberi masa 2 jam. SM bertungkus lumus la mengarang. Untuk pengetahuan am banyak tentang UKM. Mujur lah SM ada buat persiapan sedikit sebanyak. Kalau ada rezeki adalah nanti panggilan temuduga. Kalau takde, apa kan daya kan. See U olls in next pos "Interview Pembantu Setiausaha Pejabat N17 di KKTM Beranang)"

Masalah Pengangguran para Siswazah dan Lepasan Diploma

Seram kan bila baca. Adik adik kakak kakak yang tengah belajar mohon jangan trauma. Jangan menangis. Sila habiskan pengajian anda dulu ok! Ramai yg berkata, ohh student Poli thats why la masih tak bekerja. Thats why la bekerja biasa biasa. Selalu kan dengar. Tapi boleh bagitau SM student UITM dan U U lain yang menganggur hanya boleh dibilang dengan jari je ke? No. You are wrong if you say yes. Kemungkinan mereka lebih ramai Be chill student poli.. Pada zaman 2015 atau era teknologi sekarang ni, pengalaman amat diutamakan. Terutama dalam sektor kerajaan. Swasta pun tak kurang sama. Semua nya nak pengalaman. Jadi, kita yang fresh ni? Hmm orang pandang sebelah mata je. Tapi jangan gelabah. Kerja je apa-apa dulu. Gaji sikit ke apa ke jangan fikir semua tu. Asalkan korang ada pengalaman, dalam resume kat tang experience korang boleh update tak biar kosong macam tu je. N the most important is time interview korang boleh terangkan skill yang boleh digunapakai tu kat panel. Sedihkan. SM pernah pegi interview, SM ada sebut macam ni bila ditanya tentang boleh tak buat kerja tu and so on, ni yg SM jawab " InshaAllah saya boleh lakukan jika saya diajar, dilatih saya pasti akan dapat buat dengan baik".  Tau apa yg panel tu jawab? "Sekarang ni nak kerja, kalau nak belajar kena masuk universiti semula lah." Rasa sangat tertekan tapi apakan daya, SM just be cool dan cuba jawab soalan dengan baik. Tapi yg panel menjawab lancang begini untuk jawatan PSH (pekerja sambilan harian) di sebuah Jabatan di Putrajaya. Sebelum ini, SM pernah pegi interview di beberapa buah agensi badan berkanun dan kerajaan yang lain. Untuk jawatan tetap  Tetapi panelnya sangat profesional.  Psycho mereka sangat power. Jadi kita kena bijak menjawab soalan yang diajukan. Okey di post seterusnya SM akan share kan pengalaman interview yg SM pernah pergi. See you soon!